Historie

In 1990 werd ter ere van het lustrum XXI van de Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus voor het eerst in Nederland een wedstrijd op de ergometer georganiseerd. In de Apollohallen te Amsterdam streden studentenverenigingen uit heel Nederland in meerdere deelnemersvelden over 2500 virtuele meters om de winst. Het concept bleek een succes en het Open Nederlandse Ergometer Kampioenschap (de ONEK) was geboren.

Omdat Nederland toen één van de weinige landen was waar een ergometerwedstrijd gehouden werd, trok dit sportevenement een groot aantal buitenlandse deelnemers. Al snel barstte het uit de voegen van de Apollohallen, en verplaatste de ONEK zich naar de grootste sportaccommodatie van Amsterdam; de Sporthallen Zuid. Tevens werd de afstand voor de wedstrijden teruggebracht naar de gebruikelijke 2000 meter. Samen met de Koninklijke Nederlandsche Roeibond besloten de ONEK voortaan een officieel Nederlands Kampioenschap te laten zijn. Sinds 1999 heet het evenement dan ook het Nederlands Kampioenschap Indoorroeien (NKIR).

In 2015 had de NKIR een recordaantal inschrijvingen. Namelijk 1863! Het daaropvolgende jaar hebben wij de gelegenheid gekregen om het officiële Europees Kampioenschap Indoorroeien te mogen organiseren. In 2019 was de NKIR een fundraiser evenement in samenwerking met onze charity partner World Child Cancer. In de daarop volgende jaren zijn we van een online versie gelukkig weer terug in de Sporthallen als nooit tevoren.

en_USEN