Geschiedenis NKIR

In 1990 werd ter ere van het lustrum XXI van de Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus voor het eerst in Nederland een wedstrijd op de ergometer georganiseerd. In de Apollohallen te Amsterdam streden verschillendestudentenverenigingen in meerdere deelnemersvelden over 2500 virtuele meters om de winst. Het concept bleek een succes en het Open Nederlandse Ergometer Kampioenschap (de ONEK) was geboren.

Omdat Nederland toen één van de weinige landen was waar een ergometerwedstrijd gehouden werd, trok dit sportevenement een groot aantal buitenlandse deelnemers. Al snel barstte het uit de voegen van de Apollohallen en verplaatste de ONEK zich naar de grootste sportaccommodatie van Amsterdam; de Sporthallen Zuid. Tevens werd de afstand voor de wedstrijden teruggebracht naar de in de roeiwereld gebruikelijke 2000 meter. Samen met de Koninklijke Nederlandsche Roeibond besloten de ONEK voortaan een officieel Nederlands Kampioenschap te laten zijn. Sinds 1999 heet het evenement dan ook het Nederlands Kampioenschap Indoorroeien (NKIR).

In 2015 had de NKIR een recordaantal inschrijvingen. Namelijk 1863! Het daaropvolgende jaar hebben wij de gelegenheid gekregen om het officiële Europees Kampioenschap Indoorroeien te mogen organiseren.

nl_NLNL