NKIR 2024 op RP3

Een goede voorbereiding voor de NKIR, en daarbij een goede voorbereiding op een 2k op een RP3 machine, is erg belangrijk. Daarom biedt RP3 machines in bruikleen aan, ook aan verenigingen die geen of te weinig machines hebben, zodat iedereen zich goed kan voorbereiden op de NKIR. Op het evenement zelf zal dankzij de software van RP3 en de RP3 Rowing app het evenement meer interactief zijn. Het publiek wordt live via de RP3 Rowing app meer betrokken bij het dagprogramma, wat het niet alleen spannend maakt om uw idool in actie te zien, maar ook om deel uit te maken van het evenement. Elke RP3 zal voorzien zijn van een eigen tablet, waarop duidelijk het start signaal wordt weergegeven, een virtuele race wordt vertoond, uw positie wordt weergegeven en uiteraard het tempo en de split worden aangegeven. Het is ook mogelijk om de app op je iPhone of Android telefoon te downloaden, zodat je thuis alvast de start kunt oefenen.

Nieuwe velden en nummers zullen ook een frisse wind door het evenement halen. Denk aan races die je samen met een hele 8 of met z’n tweeën tegelijk kan roeien. Om het evenement een boost te geven en deelnemers te stimuleren mee te doen, maak je dit jaar niet alleen kans op de felbegeerde NK-titel, maar ook een voor de velden, en kun je als vereniging een RP3 winnen. Hierover zal later meer informatie komen via onze socials en de website.

Mocht naderhand nog vragen hebben, kunt u kijken bij de FAQ op de website van RP3 via https://rp3rowing.com/faq, of een mail sturen naar nkir@nereus.nl.

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

1.1 Wij hebben nog geen (geld voor) RP3. Hoe kunnen we ons toch voorbereiden en meedoen?

Om u goed voor te kunnen voorbereiden op de NKIR 2024 is het zinvol om van tevoren te trainen op een RP3. Veel verenigingen maken op dit moment al gebruik van RP3, maar meestal nog in kleine getale. Uiteraard is het mogelijk om RP3’s bij te kopen. Ga hiervoor naar de RP3 Webshop of vraag een offerte aan via info@rp3rowing.com.

Daarnaast zal RP3 een aantal (80) leen RP3’s ter beschikking stellen in aanloop naar de NKIR. Tijdens de NKIR zullen deze gebruikt worden voor de warm-roei-zaal. Om in aanmerking te komen voor het lenen van RP3 dient u de volgende google forms in te vullen; google forms RP3 lenen

Tijdens de NKIR kunt u de gebruikte RP3’s met extra korting aanschaffen, naast de normale korting op de RP3 machines die in de racezaal gebruikt zullen worden. Daarnaast zijn bij veel nationale wedstrijden dit seizoen ook RP3’s aanwezig in de warm-roei-ruimte. Deze worden naast de 7% KNRB korting met een extra 3% korting aangeboden. In totaal komt dit dan uit op 10% korting bij aanschaf van een RP3. Hiermee bespaart u ook direct op de transportkosten, als u uw aangeschafte RP3 meteen mee kan nemen.

Daarnaast heeft RP3 Rowing verschillende lease & huur mogelijkheden voor u opgesteld:

 • Operational Lease heeft een termijn van 5 jaar (60 maanden). De RP3’s blijven eigendom van RP3 Rowing. Kosten voor deze leasevorm begint bij € 35,00 per maand per machine voor de RP3 Model S Black en € 40,00 voor RP3 Model T.

 • Financial Lease heeft een termijn van 3 of 5 jaar (36 of 60 maanden). Het is een afbetalingsregeling.
  Vanaf € 55,00 per maand (60 maanden) of € 75,00 per maand (36 maanden) per machine voor de RP3 Model S Black.
  Voor de Model T is dit (60 maanden) € 65,00 en € 95,00 (36 maanden).

  Aan het einde van de termijn is de RP3 machine uw eigendom.

 • Huur tot de NKIR (eind december): € 65,00 per maand voor RP3 Model S Black en € 75,00 voor RP3 Model T.
  Minimaal 4 maanden. Betaalde huurkosten worden in mindering gebracht bij aanschaf na de NKIR.

 • Bij de aanschaf en de leasevormen is het mogelijk een servicecontract af te sluiten.
 • Voor op de club al aanwezige machines is een servicebeurt te boeken..
 • Bij de aanschaf of het leasen van 10 RP3 machines of meer wordt een extra korting (per maand) berekend.
 • In overleg kunnen aanwezige Concept2 machines worden ingeruild bij RP3.

Verder is het voor Nederlandse Studenten Roeiverenigingen mogelijk om gebruik te maken van een Alumni Spaarplan. De oud-leden van de vereniging kunnen als actief master roeier een speciale RP3 Club Editie aanschaffen. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de aanschaf van RP3 op hun voormalige vereniging.

Daarnaast kunnen supporters van de huidige studenten generatie en oud-leden van de vereniging met vouchers bijdragen aan een crowdfunding campagne. Door aanschaf van de voucher ontvangt de donateur een Club-branded RP3 certificaat en wordt gespaard voor aanschaf van RP3 op de club.

Voor meer informatie hierover:
info@rp3rowing.com

1.2 Hoe zit met de duurzaamheid van RP3?

Maak tijdens de voorbereiding, het trainen en het testen met RP3, gebruik van de App met de interactieve monitor data (incl. de Force Curve), de analyse en rapportages via de RP3 Portal, om de voordelen van RP3 zoveel mogelijk te benutten. Bij gebruik van de RP3 App kan de roeibeweging technisch geoptimaliseerd worden en ook kwalitatief gemeten worden.. De RP3 App is te downloaden voor Android en IOS.

Daarnaast biedt de RP3 Academy uitleg en instructie aan roeiers en coaches met onder andere workshops, korte YouTube video’s en Whitepapers. De online workshop wordt iedere 2-3 weken gehouden, duurt ongeveer anderhalf uur en is voor iedereen toegankelijk. Aanmelding kan via de RP3 Rowing website en kost 20 euro.

Het is ook mogelijk een RP3 Workshop op de club te organiseren. Deze versie is iets langer dan de online versie en omvat meer praktische uitleg. Neem contact op met RP3 voor de planning van een dergelijke workshop op uw club via info@rp3rowing.com.

Daarnaast heeft de KNRB een “RP3 Masterclass” gepubliceerd op YouTube, waarin uitgelegd wordt hoe een 2k test op RP3 het beste voorbereid en uitgevoerd kan worden: https://youtu.be/-uijN-x5Drc.

Heeft u na het trainen met een RP3 en het volgen van de masterclass of workshop nog steeds geen idee hoe je goed op een RP3 roeit? Stel RP3 een vraag of in het uiterste geval hebben wij in de warmroeizaal op de NKIR ook mensen staan die ter plekke uit zullen leggen hoe het werkt en een raceplan kunnen maken. Dan hoef je het alleen nog te doen in de wedstrijd.

Tijdens de 2k race of test op een RP3 is het voordelig om een wat hoger tempo aan te nemen dan u gewend bent op voorgaande NKIR edities. Hierdoor blijft het vliegwiel makkelijker draaien en zal uw split lager en dus eindtijd beter zijn. Het is ook van groot belang dat u contact zoekt en houdt met het voetenbord, door het dynamische karakter van roeien met RP3 is dat makkelijker te doen.

Een vloeiende beweging maken is ook voordelig met RP3, die begint bij het vastzetten van het ‘blad’ op het voetenboord. Net als in de boot zal het lonen om vroeg in de haal connectie te hebben en uw hielen in het voetenbord te drukken in het 2de deel, wanneer u de haal eindigt. Daarnaast gaat men over het algemeen, met goed technisch roeien, een stuk sneller op een RP3.

Zorg dat u goed oefent met uw streeftijd om niet per ongeluk energie over te hebben nadat u klaar bent.

1.3 Hoe doe ik een 2k op een RP3?

Maak tijdens het trainen en het testen met RP3 gebruik van de data, analyse en rapportages, via de RP3 Portal, om de voordelen van RP3 zoveel mogelijk te benutten. Bij gebruik van de RP3 App kan de roeibeweging technisch geoptimaliseerd worden, deze is te downloaden via Android en IOS. Daarnaast biedt de RP3 Academy uitleg en instructie aan roeiers en coaches met oa. Workshop, korte YouTube video’s en Whitepapers. Ook heeft de KNRB een “RP3 Masterclass” gepubliceerd op YouTube, waarin uitgelegd wordt hoe een 2k test op RP3 het beste voorbereid en uitgevoerd kan worden: https://youtu.be/-uijN-x5Drc.

Tijdens de 2k test op een RP3 is het voordelig om een wat hoger tempo aan te nemen dan de u gewend bent op voorgaande NKIR edities. Hierdoor blijft het vliegwiel makkelijker draaien en zal uw split lager zijn. Dan is het ook van groot belang dat u contact houdt met het voetenbord. Net als in de boot zal het lonen om uw hielen in het voetenbord te drukken, wanneer u de haal eindigt. Daarnaast gaat men over het algemeen een stuk sneller op een RP3, dus zorg dat u goed oefent met uw streeftijd om niet per ongeluk energie over te hebben nadat u klaar bent.

1.4 Prijzengeld, leuk. Dat is vast voor de toppers, dan kan ik zelf niks winnen…

We hebben inderdaad prijzengeld voor bepaalde velden, waar de nationale en internationale toproeiers worden verwacht. Er zullen daarnaast ook prijzen zijn voor de beste vereniging en beste deelnemers in andere velden. Niet alleen de snelste in het veld, maar ook de nummers 2 en 3 worden beloond met prijzengeld in bepaalde velden. Voor welke velden dit geldt, welke velden er precies zullen worden uitgeschreven en om welke en hoeveel prijzengeld het gaat, wordt later bekendgemaakt via onze website en socials. 

1.5 Is het roeien op een RP3 heel anders?

De roeibeweging op een RP3 is anders dan op een Concept2 en beter vergelijkbaar met een roeihaal in de boot. Dat is de reden dat de wereldtop en ook steeds meer roeiers de overstap maken naar RP3. Daarnaast is roeien met RP3 ook minder belastend voor rug en andere gewrichten. Daarmee is een andere belangrijke reden voor gebruik van RP3 het voorkomen van rugblessures.

Roeien op RP3 is – op het waterwerk na – vrijwel identiek als roeien in de boot. Veel roeiers zullen de eerste keer op RP3 het gewenste roeien en het vergelijkbare gevoel zoals in de boot, direct herkennen.

Het verlies van energie met roeien op RP3 is minimaal, omdat het heen en weer bewegen en omkeren van het lichaamsgewicht niet gedaan hoeft te worden. De roeimachine helpt hierbij omdat de kast met vliegwiel weggetrapt wordt. Dit heeft ook effect op het roeien en de roeibeweging. Deze bespaarde energie kan besteed worden aan het maken van efficiënte roeihalen de RP3. Dit is ook de reden dat de scores, bij goed technisch roeien, op RP3 meestal beter zijn dan op een statische roeimachine. In de voorbereiding voor de NKIR is daarom het nuttig om deze dynamische manier van roeien te trainen en te leren wat voor u het meeste effect heeft voor de gewenste score.

Het energieverlies van het heen en weer bewegen op een statische Concept2 roeimachine zorgt ervoor dat het tempo meestal lager is dan in de boot of op een RP3 machine. Het (race) tempo op de RP3 is dus vaak iets hoger. Ook bij races in de boot op het water, is de trend dat het baantempo hoger is dan een aantal jaar geleden. Het is aan te raden om dit ook in de voorbereiding op de aankomende NKIR editie te trainen. Ook het tempo verloop is makkelijker, en hier ook vergelijkbaar met een race op het water. Na de start naar een baantempo en aan het einde naar een eindsprint is beter mogelijk uit te voeren met RP3. Het is aan te raden dit goed te oefenen en uit te zoeken hoe het voor jou als deelnemer goed werkt.

Met behulp van de data uit de app op de RP3 geladen in het RP3 Portal is het mogelijk om te analyseren waar de roeier het beste aandacht voor kan hebben bij het uitvoeren van het raceplan. Ook de voortgang in de voorbereiding kan met analyses en rapportages in beeld gebracht worden. Wat gebeurt er als je moe wordt, waar laat je het liggen? En dus: waar ligt de focus om de 2.000m race het beste op te bouwen? En waar moet je dan op letten?


1.6 Heb je een tablet nodig?

Tijdens het NKIR evenement regelen wij de tablets. Op de tablets in de wedstrijdhal wordt de RP3 e-Racing app gebruikt. In de warm-roei-zaal zullen er tablets zijn, maar kan je ook de eigen tablet of smartphone met de RP3 Rowing app gebruiken, deze is te downloaden via Android en IOS. 

Bij trainen op de RP3 op de roeivereniging of thuis kan een smartphone (iOS en Android) met de RP3 Rowing app via Bluetooth worden aangesloten. Met een Android tablet of smartphone kan ook een USB kabel gebruikt worden. RP3 Rowing adviseert de tablet met USB kabel voor het trainen en testen.

1.7 Heb je een aparte software nodig?

Nee, voor trainen en testen met RP3 kan de RP3 Rowing App gebruikt worden. Deze is voor iOS en Android beschikbaar. 

Voor de Android apparaten (telefoon of tablet) is het mogelijk om verbinding te maken via Bluetooth of USB kabel: USB – Micro en USB – C kabel. De RP3-kant van de kabel is een USB-miniconnector. 

De iOS-app is alleen te gebruiken met een Bluetooth-verbinding

Bij gebruik van de RP3 met een bluetooth verbinding is het aan te raden alleen de RP3 App te gebruiken om de bluetooth connectie zo min mogelijk te belasten.

1.8.1 Welk model wordt er gebruikt op de NKIR?

Tijdens de NKIR wordt de Model S Black gebruikt. 

1.8.2 Welke modellen zijn er nog meer?

Op dit moment biedt RP3 Rowing drie RP3 modellen, namelijk: 

 • Model S Black
 • Model S RVS
 • Model T


1.9 Zijn er verlengde RP3’s?

Nee, er zijn geen verlengde RP3’s. De langste roeiers van de top kunnen ook gewoon gebruikmaken van de standaard RP3. Denk aan Simon van Dorp, Sander de Graaf en ook meervoudig wereldkampioen Oliver Zeidler.

2.0 Hoe stel ik mijn RP3 goed af?

Het is noodzakelijk om de RP3 horizontaal af te stellen. Dat kan met de achterpoot. Maak een aantal halen en zorgt dat je als roeier vrijwel op dezelfde plek blijft zitten, vlak voor de knik in de balk. De afstelling van de hoogte van het voetenbord is persoonlijk verstelbaar. Het is aan te raden in de voorbereiding uit te zoeken wat de persoonlijke voorkeur is. De luchtinlaat/weerstand kan worden ingesteld met de schuif. De luchtinlaat zorgt voor de afremming van het vliegwiel. Via de app kan de “K-factor” worden gebruikt als referentiewaarde. 

2.1 Hoe werkt die drag factor (bij RP3: K Factor)?

 Bij RP3 is er geen sprake van de “drag factor”, deze heet K-Factor. Dat is een getal dat gebruikt wordt in de formule om de energie om te rekenen naar een waarde op het scherm. Deze is wetenschappelijk gevalideerd. Je kunt de luchttoevoer/weerstand bepalen aan de hand van de schuif. De luchtinlaat zorgt voor de afremming van het vliegwiel en dus vooral voor het gevoel en snelheid van de haal. De K-factor wordt dus vooral gebruikt om het roeigevoel te simuleren.

De score op de RP3 is gebaseerd op de energie (joules) die in het vliegwiel gestopt wordt. Deze wordt heel nauwkeurig gemeten en is gevalideerd door de Universiteit van Ulm. Alle vliegwielen van RP3 machines zijn exact hetzelfde en dat maakt dat scores ook exact vergelijkbaar zijn. De gemeten energie wordt omgerekend naar vermogen (joules/sec) en is dus afhankelijk van haaltempo. Dit vermogen staat voor een split waarde (omrekening). De “RP3 Split” is de standaardwaarde en staat op 90kg en dubbel4. Met deze instelling wordt op de NKIR geracet en deze instelling is ook de gevraagde standaard bij profieltesten van de KNRB. 

Via de app kan de “K-factor” worden gebruikt als referentiewaarde, te selecteren als veld in de app. De schuif kunt u verplaatsen tussen 1 en 10, waarbij u zelf kunt uitproberen wat voor u het beste werkt. Op het moment dat u een hoger getal kiest, zal er meer weerstand zijn en kunt u minder gemakkelijk een hoger tempo bereiken.

2.2 Werken de tablets via bluetooth/wifi?

Voor de bluetooth connectie is een opgeladen powerbank aan de RP3 nodig. De RP3 genereert een grote hoeveelheid sensordata bij het ronddraaien van het vliegwiel. Deze wordt in bluetooth-pakketjes naar de smartphone en de RP3 App verstuurd, om daar vertaald te worden naar de datavelden en de curve op het scherm in de App te laten zien. 

Als de bluetooth functie ook door andere apps gebruikt wordt of voor connectie van andere apparaten (zoals bijvoorbeeld earpods) kan het verwerken van de bluetooth pakketjes verstoord worden.

Ook het gebruiken van de smartphone voor andere communicatie tijdens het trainen op de RP3 kan voor storing zorgen. Het is daarom aan te raden om de smartphone tijdens het trainen alleen voor RP3 te gebruiken. Bij het gebruik van de USB kabel met een Android smartphone of tablet is er geen powerbank nodig.

Tijdens de NKIR wordt een eigen wifi netwerk gebruikt om alle RP3 Racing apps op de tablets met het race-platform te verbinden. Deze RP3 Racing software is zelf ook te gebruiken in de online variant op de club of virtuele groepen. De versie van de NKIR is speciaal ontwikkeld om niet afhankelijk te zijn van connectie en internet toegang. 

2.3 Ik krijg geen connectie met de RP3 en mijn telefoon. Hoe op te lossen?

Voor de Bluetooth verbinding met de RP3 en de App is een opgeladen powerbank nodig. Deze powerbank zit in de onderkant in de vliegwielkast. Hieronder vindt u 3 video’s met betrekking tot het verhelpen van een lege batterij. 


2.4 Wat te doen voor/door roeiers zonder smartphone?

Mocht u niet in het bezit zijn van een smartphone, maar toch graag willen trainen met uw eigen gegevens, raadpleeg dan (het bestuur van) uw vereniging of coach om te kijken of hier een tablet aanwezig is of leen een apparaat van uw ploeggenoten.

2.5 Waar kan ik de RP3 Rowing app downloaden?

RP3 Software is beschikbaar als App voor de telefoon op Apple en Android. 


2.6 Kan ik onze RP3’s een servicebeurt geven?

Na het kopen van een RP3 machine, biedt RP3 Rowing 5 jaar garantie. Daarnaast is het mogelijk om met regulier service en onderhoud, zelf op de vereniging of thuis, door een RP3 Service Point of RP3 Rowing zelf, de machines in goede staat te houden. Indien er toch problemen zijn in de garantieperiode, wordt de RP3 machine direct omgeruild voor een nieuwe vervangende roeimachine.

3.0 Nog niet al mijn vragen zijn beantwoord, wat nu?

Mocht u toch nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via nkir@nereus.nl


nl_NLNL