Oorzaak storing NKIR

Namens Concept2 een uitleg over de oorzaak van de storing tijdens het Aegon NK Indoorroeien 2016.

Oorzaak is een te lage batterij spanning bij de displays.

Kort samengevat:

Met de displays in racemodus werken de processoren op een veel hogere frequentie. Daardoor is de benodigde batterij- kracht hoger dan standaard. Uit voorzorg worden daarom normaal gesproken batterijen met een percentage van 50% al vervangen. De nieuwste processoren in de gebruikte PM5’s  zijn nog iets krachtiger en blijken gevoeliger voor voldoende batterij-kracht; de batterijen dienen (bijna) vol te zijn om voldoende te kunnen functioneren. Er waren inderdaad een paar displays met een relatief lage batterij spanning en deze hadden eerder vervangen moeten worden om het probleem te voorkomen.

Met een te lage batterij spanning lijkt de weergave (dus niet de meeting!) van tempo, drag en score, te reageren op de hogere frequentie van de processor. Hierdoor kon het opmerkelijke fenomeen ontstaan dat het tempo sterk fluctueerde of zelfs doorliep terwijl de roeier al stil zat en/of de weergave van dragfactor en score versprong.

Het verklaart ook waarom er gedurende de dag meer displays met verspringend tempo-, drag- en scoreweergave te maken hadden, de batterij spanning van alle batterijen loopt gedurende een racedag gestaag terug.

De oorzaak was dus niet een bijna lege batterij. Het systeem was meer dan bekend gevoelig voor voldoende batterij spanning. Een subtiele nuance en een technisch (reeds opgelost) probleem.

Namens Concept2 willen we aan de deelnemers die problemen hebben ondervonden, onze welgemeende excuses maken voor de technische problemen tijdens de NKIR. Concept 2 neemt de volledige verantwoordelijkheid op zich voor de storingen die een duidelijke smet waren op het welslagen van deze editie. Uiteraard doen wij ons uiterste best dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen.