Omgaan met wedstrijdspanning: training door sportpsycholoog Susannah Chernowitz

Een ergometerwedstrijd als het Europees kampioenschap indoorroeien is een pittige uitdaging voor elke roeier. Omdat presteren op de ergometer heel anders is dan presteren in de boot, vraagt deze wedstrijd een gerichte voorbereiding.

Veel roeiers vinden een 2k op de ergo spannend en het komt helaas elk jaar voor dat roeiers niet kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Dit heeft meestal niet met hun fysieke training te maken, maar met wedstrijdspanning.

Wedstrijdspanning, veroorzaakt door ervaren druk om te presteren, kan ertoe leiden dat een roeier niet in de juiste mindset is om te presteren. Je kan je niet goed focussen en je lichaam voelt niet zoals die zou moeten voelen.

In overeenstemming met de organisatie van de EKIR 2017 wordt een specifieke wedstrijdvoorbereiding georganiseerd op 8 december, de avond voor de wedstrijd. Deze zal worden gegeven door sportpsycholoog Susannah Chernowitz.

Over de training:

“In deze training bespreek ik wedstrijdspanning met de roeiers en maken we een plan voor de race. De training is een toevoeging aan de gebruikelijke wedstrijdvoorbereiding (die roeiers uiteraard ook met hun eigen coach doen) omdat we specifiek ingaan op het mentaal voorbereiden. We zullen de wedstrijdzaal in gaan om goed te visualiseren hoe de wedstrijd zal zijn. Daar kunnen de roeiers hun plan mentaal oefenen – deze techniek, imagery, wordt veel toegepast in de sportpsychologie en helpt om wedstrijdspanning tegen te gaan. Deze training wil ik graag aanbieden aan alle roeiers die deelnemen aan de NKIR om ze te helpen optimaal voorbereid te zijn. Vooral voor roeiers die in selecties zitten en voor wie het belangrijk is om op de NKIR goed te presteren kan de training helpen om dit jaar een goede tijd neer te zetten.”

Praktische info:

Tijd en plaats: 8 december, 18:30u, Sporthallen Zuid te Amsterdam (waar de EKIR wordt gehouden)

Kosten: 10,00 euro per persoon.

Aanmelden: info@deprestatiekwekerij.nl o.v.v. EKIR wedstrijdvoorbereiding

Maximaal 30 plaatsen per training.
NB: het is belangrijk dat roeiers en coaches zich aanmelden zodat er voldoende materiaal aanwezig is.